Desimaalimuotoinen vedonlyöntikerroin ilmaisee pelitapahtuman todennäköisyyden prosentin käänteislukuna, ja arvioimalla todennäköisyydelle prosentin, voi laskea vedonlyönnin kertoimen.

Kaava prosenttiarviosta kertoimeksi on siis 1 / todennäköisyys % * 100, ja vastaavasti kerroin ilmaistuna todennäköisyytenä: 100/kerroin.

Esimerkiksi jos tennispelaajan voittomahdollisuus ottelussa on 45% on (reilu) kerroin 1/45*100 ≈ 2,22. Jos pelaajalle tarjotaan kertoimeksi 1,65, on arvio voiton todennäköisyydestä 100/1,65 ≈ 60,6%.

Nämä kaavat on helppo syöttää Exceliin tai muuhun taulukkolaskentaohjelmaan.

Näissä ”reiluissa” kertoimissa ei kuitenkaan ole huomioitu vedonvälittäjän marginaalia eli niin sanottua talon etua. Kaikessa urheiluvedonlyönnissä se vähennetään kertoimista, sillä tavoitteenahan pelinjärjestäjällä on tehdä voittoa.

Esimerkiksi tasaisessa 50%/50% tennisottelussa molempien laskennallinen reilu kerroin olisi 2. Vedonlyöntisivusto kuitenkin saattaa tarjota molemmille vaikkapa kertoimen 1,90.

Tästä voimme laskea että kun vedonlyöntikerroin 1,90 vastaa todennäköisyyttä 52,63, on vedonvälittäjän marginaali (52,63 + 52,63) – 100 = 5,26%. Vedonlyönnin palautusprosentti tässä tapauksessa on siis 94,74%. Näin voidaan laskea myös useamman valinnan 1×2 kohteissa.

Vedonvälittäjä ei aseta kertoimia pelkästään todennäköisyysarvioiden perusteella, vaan myös kysynnän ja tarjonnan perusteella. Ihannetilanteessa kaikkiin tulosvaihtoehtoihin tulee kertoimiin suhteutettuna saman verran rahaa.

Silloin vedonvälittäjä tienaa marginaalin verran katetta ilman riskiä. Aina tämä ei toki toteudu vaan sivustot voivat myös joutua rajoittamaan panoksia tietyissä kohteissa.

Pelaajan tehtävä taas on löytää kohteita joiden kerroin ylittää oman todennäköisyysarvion marginaalista huolimatta. Silloin kyseessä on ns. ylikerroin. Tuurilla yksittäinen vetolappu voi hävitä tai voittaa, mutta ylikertoimiin perustuu pitkällä ajanjaksolla voitollinen vedonlyönti.

Tämä vaatii taitavan todennäköisyysarvioinnin lisäksi rekisteröitymistä usealle eri vedonlyöntisivustolle (Hyödynnä samalla tarjoukset kuten ilmaisvedot ja vedonlyönnin bonukset!) ja parhaiden kertoimien etsimistä. Tässä avuksi ovat vedonlyönnin kerroinvertailuun keskittyneet sivustot, joista artikkelin kuvassa varsin kattava Oddsportal.com.

Suosituissa lajeissa kilpailu on kovaa ja pelirahaa liikkuu joten vedonlyöntisivustojen marginaalit ovat hyvin alhaiset. Esimerkiksi Tenniksen suurturnauksien otteluissa palautusprosentti olla 98% tai jopa enemmän. Toisaalta näissä myös markkinoiden arvioita saattaa olla vaikea voittaa, sillä pelejä analysoivat lukuisat ammattimaiset vedonlyöjät ja syndikaatit.